Noen ganger kan symbolbruk overraske og provosere, virke mystisk og spennende, eller plutselig bli hyperaktuelt over natten. Dette skjedde da David Bowie døde i januar 2016, rett etter å ha gitt ut sitt 25. og siste album “Blackstar” – heretter kun omtalt som ★

Og det er helt i tråd med hva både Bowie og designer Jonathan Barnbrook hadde som ønske og formål i prosessen med utforming av grafisk profil for denne albumutgivelsen, der de også gikk bort fra tidligere praksis med et fotografi av Bowie på albumcoveret. Nå var det kun ★ i tillegg til et nytt element til – en videreutvikling av symbolet til en egen font der ”Bowie” med denne nye fonttypen skrives slik:

Bowie

 

Tolkninger av ★

En digresjon rundt dette symbolet mange har diskutert: hva betyr egentlig denne svarte stjernen? Siden man ikke kan snakke med de døde og få vite hva Bowie egentlig ville si med dette, er det nok av teorier der ute å ta tak i. Her er noen av de mest omtalte:

  • En type radialt utseende arrvev, mest i forbindelse med å oppdage brystkreft under mammografi, kalles ”black star”. Kanskje ikke så unaturlig siden det var kreft han døde av?
  • En død stjerne (ikke av typen artist, men objekt i verdensrommet) som har mistet sitt lys, energi og varme, men ikke masse, kalles også ”black star”, noe som forsåvidt også er karakteristisk for et dødt menneske.
  • Bowie var fascinert av å dele fødselsdag med en av sine helter, Elvis Presley, som spilte inn låten ”Black Star” til en film i 1960. Filmen ble hetende ”Flaming star” istedenfor, låten ble da endret, og ikke gitt ut på nytt før på 90-tallet. Og ”black star” var i denne filmen indianernes symbol på døden…

Fellesnevner er døden, men det finnes sikkert enda flere tolkninger der ute. Symboler trigger i hvert fall fantasien!

Les mer på http://www.creativereview.co.uk/cr-blog/2015/november/bowie-barnbrook-and-blackstar/